Вентиляція чи кондиціонування?

vs1

Пересічні люди, які не повязані з кліматичним бізнесом досить часто ототожнюють і путають поняття кондиціонування та вентиляція. Та ще більше люди помиляються, коли бачачи догрів приточного повітря у вентиляційній системі вважають що перед ними — повітряне опалення.

Давайте розберемося що є що.

Опалення — підігрів повітря в приміщенні;

Кондиціонування — охолодження повітря у приміщенні;

Вентиляція — подача та витяжка повітря у (з) приміщення.

А тепер декілька тез.

Вентиляція — ворог опалення та кондиціонування. Опалення та кондиціонування “прагнуть працювати” з одним і тим же повітрям. Підігріти чи охолодити вже попередньо оброблене повітря набагато легше чим “вуличне”. Розглянемо приклад. У приміщенні повітря повинно мати +22. Надворі у нас -20. Через стіни, вікна , погану ізоляцію, відкривання дверей, за певний відрізок часу температура в приміщені стає +15. За цей же самий відрізок часу, якщо працює вентиляція, і надходить повітря знадвору (певна кількість в залежності від кратностей та типів приміщення) повітря у приміщенні стає +5. Тобто опаленню потрібно нагріти не 7 градусів (22-15), а 17 градусів (22-5). Звичайно це абстрактний приклад без розрахунків та різних нюансів, але наочно можна зрозуміти. Так само справа проходить і з кондиціонуванням, але у такому випадку, через вентиляцію надходить тепле повітря, яке заважає кондиціонуванню.

Кондиціонер, а саме спліт-система, не подає свіжого повітря. Звичайно є канальні кондиціонери, в яких проходить підмішування свіжого повітря. Та ми говоримо про спліт-системи. Спліт-система — це кондиціонер, який складається з двох блоків, зовнішнього, та внутрішнього — настінного. Свіже повітря через нього не поступає, а через отвір у стіні проходить траса з фреоном та електричні провода. Просто через те, що повітря охолоджене, організму здається , що воно більш чистіше та свіжіше.

Для чого гріти приточне повітря, якщо існує опалення? При проектуванні системи вентиляції буває складно об`яснити, що замовнику прийдеться більше витрачати на теплоносії, у зв`язку з підігрівом приточного повітря. Часто чуємо відповідь “У нас тепло, підігрівати нічого не потрібно”. Давайте розбиремося на прикладі бару. Температура в барі +20. На вулиці -10. Кратність повітрообміну для бару 6. Тобто шість раз повинно змінитися повітря у приміщенні. Тобто через кожні 10 хвилин нагріте повітря (+20) виходить з бару, та кожні 10 хвилин повітря (-10) заходить у приміщення. Існуюча система опалення передбачає догрів до +20 при умові догріву від +15, максимум +10 градусів. А таку кількість холодного повітря, яке буде заходити, зможе “опрацювати” тільки канальний нагрівач. Тобто нагрівачі в системі вентиляції призначені не для підсилення існуючого опалення , а для недопущення охолодження приміщення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *