Як провітрити кімнату та зберегти тепло?

Як провітрити кімнату та зберегти тепло?З настанням холодів бажання провітрити кімнату, не відкриваючи вікон, виникає все частіше. На вулиці дме крижаний вітер і пролітають сніжинки. А вдома – тепло, але душно. Нестача кисню викликає головні болі, знижує працездатність, порушує сон. Впустити свіже повітря і зберегти тепло допоможе вентиляція з рекуперацією.

Чому природна вентиляція не оновлює повітря?

Раніше в будинках стояли вікна з дерев’яними рамами, вони вільно пропускали повітря. Однак в холодну пору року від них дуло і відчувалося перетяг, тому рами всіляко утеплювали та заклеювали, але абсолютної герметичності домогтися не вдавалося.

У наш час всюди встановлюються пластикові склопакети. Вони надійно захищають від шуму, пилу та вихлопних газів, добре зберігають тепло в приміщенні. Але, незважаючи на всі плюси, мають один недолік – не пропускають приточне повітря. В результаті вентиляційна шахта, завданням якої є витяжка відпрацьованого повітря, перестає працювати (тяга виникає тільки при наявності притоку!). Але якщо відкрити вікно, то в будинок разом з киснем потрапить холод, а повітря, нагріте системою опалення, почне «відлітати» через вентканал.

У багатьох західних країнах вже давно відмовилися від природної вентиляції, визнавши, що «опалювати вулицю» – безглуздо та марнотратно. Сучасні технології передбачають застосування герметичних будматеріалів та енергозберігаючих віконних конструкцій, «замикаючих» нагріте повітря всередині. А вентиляцію в приміщенні виконують спеціальні пристрої, що забезпечують приплив і витяжку, видаляють вуглекислий газ і наповнюють будинок киснем, але зберігають при цьому тепло.

Як вентиляція зберігає кімнатну температуру?

Яка вентиляція здатна зберігати тепло? Не нагрівати за допомогою електротенів, використання яких загрожує чималими рахунками за електрику, а саме зберігати?

Для цього необхідні вентиляційні клапани та вентустановки, оснащені рекуператором.

Рекуператор (в перекладі з лат. «Одержує назад», «Повертає») – це звичайний теплообмінник.

При витяжці повітря з приміщення проходить через рекуператор і нагріває його, а на притоці – це тепло передається холодному вуличному потоку. В результаті в будинок або квартиру повітря потрапляє вже частково підігрітим, причому без використання електроенергії.

Рекуператори різняться по конструкції, матеріалу, виду, але призначення у них одне - утримувати тепло в приміщенні, вільно пропускаючи повітряні потоки.

Рекуператори різняться по конструкції, матеріалу, виду, але призначення у них одне – утримувати тепло в приміщенні, вільно пропускаючи повітряні потоки.

Приточно-витяжні клапани з рекуператорами:

Клапани ставляться в тих будинках і квартирах, де вже проведено ремонт. При монтажі вони не вимагають проведення повітропроводів. Досить пробурити отвір у стіні та поставити пристрій, підключивши його до електрики.

Крім того клапан має фільтри, що захищають його від пилу. Не пропускає шум міських вулиць. Магнітний підшипник вентилятора забезпечує тиху роботу пристрою.

Таким чином, крім тепла та свіжості, ми отримуємо ще й тишу, чистоту та комфорт!

Приточно-витяжні установки з рекуператором:

Це більш якісна, ефективна, але дорога вентиляція, оснащена рекуперацією. Вентустановки монтуються на етапі будівельних робіт, до фінальної обробки приміщення, оскільки вимагають проведення повітропроводів.

У вентиляційних установках зазвичай ставляться роторні, або пластинчасті рекуператори. Перші мають більший коефіцієнт корисної дії. Другі – знижують вартість вентмашини, але поступаються за низкою показників. Детальніше дивіться в статті: «Вентиляційні установки з рекуператором: які вибрати».

І вентустановки, і приточно-витяжні клапани з рекуператорами в жарку пору року створюють зворотний ефект – добре зберігають прохолоду в приміщенні.

Крім того, сучасні технології дозволяють не тільки зберігати тепло, але і нагрівати приточне повітря без енерговитрат, про це ми говорили тут: «Як вентиляція може опалювати, охолоджувати і при цьому економити?».

Купити вентиляцію у Львові, від європейських або та Українських виробників, а також замовити проектування і схеми вентиляції можна в нашому інтернет-магазині Клімапро.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *