Як вентиляція може опалювати, охолоджувати та при цьому економити?

Як вентиляція може опалювати, охолоджувати та при цьому економити?Тепер вентиляційні установки не тільки видаляють вуглекислий газ, постачають кисень, очищають повітря, але ще і взимку – опалюють, а влітку – охолоджують! І при цьому дозволяють економити. Як це відбувається? Читаємо нижче.

Вентиляційні установки з рекуператором

Ці установки частково зберігають температуру повітря з приміщення та використовують тепло або прохолоду повторно. Вентиляція з роторними теплообмінниками – давно зарекомендувала себе. Вона дозволяє ефективно заощаджувати на опаленні і кондиціонуванні.

Але самі по собі рекуператори тепло не виробляють, так само, як і прохолоду. Тому виробники вентиляційних установок розробили обладнання, яке здатне нагрівати повітря.

Вентустановки з роторними рекуператором і з калориферами (нагрівальними елементами)

Діляться на:

  • – Установки з водяним калорифером;
  • – Установки з електричним калорифером.

Вентустановки з водяним калорифером обходяться дорожче, ніж з електричним, але виправдані для тієї місцевості, де морозних днів більше, оскільки є економнішими в процесі експлуатації.

Поєднання роторного рекуператора та калорифера дозволяє менше витрачати енергії на опалення приточного повітря.

Однак є і більш сучасні види вентиляційного обладнання, що опалюють, охолоджують та при цьому ще економлять кошти. Про це – нижче.

Вентустановки з тепловим насосом

Це просунуті та максимально енергоефективні способи вентиляції. Вентустановки комбінують можливості роторного рекуператора та теплового насоса, за рахунок чого дозволяють частково опалювати приміщення взимку або охолоджувати влітку. Що особливо добре для будівель з великими площами, які важко обігрівати та кондиціонувати.

Така вентиляція допомагає не тільки встановлювати комфортний мікроклімат, але і економити на опаленні будинку або котеджу. Призначаються для додаткового охолодження повітря влітку і для опалення будинку – взимку.

Принцип дії: на певній глибині температура води або грунту – постійна (в межах 1-2 градусів Цельсія). Вентиляційні установки з ґрунтовим насосом використовують тепло або холод з надр землі і по трубопроводу, в якому циркулює рідина (наприклад, соляний розчин), постачають в будинок.

Переваги: безпечне, екологічне та економічне опалення, що дозволяє охолоджувати приточне повітря влітку та опалювати приміщення взимку.

Недоліки: дорога ціна геотермального теплового насоса.

Вентустановки з повітряним тепловим насосом з інвертором

Ці вентустановки частково нагрівають приточне повітря, ефективно охолоджують, коли на вулиці прохолодно, а в приміщенні спекотно (наприклад, вночі в літній час). При цьому не витрачають електроенергію.

Переваги: найбільш ефективні з точки зору охолодження, можуть застосовуватися, як джерело тепла взимку.

Недоліки: мають навісне обладнання – інвертор. При температурі нижче -25 градусів Цельсія вимагають додатково застосовувати електричний калорифер.

Вентиляція із вбудованим повітряним тепловим насосом

Це найбільш просунута модель. Така вентустановка дозволяє використовувати подвійний цикл утилізації тепла або холоду з повітря, і тим самим частково опалює приміщення взимку або охолоджує влітку. При цьому не має додаткових зовнішніх блоків, а значить, може монтуватися в будь-якій будівлі, навіть зі скляними фасадами або в будинках з незвичайною архітектурою, зовнішній вигляд яких не передбачає наявності будь-яких навісних пристроїв.

Такі установки мають один недолік – висока ціна. Але, якщо в будинку електричне або газове опалення, швидко окупаються (за 2-3 роки, залежно від площі будівлі). А потім дозволяють істотно економити.

Найбільш вигідна вентиляція з тепловим насосом – в будинках з герметичними вікнами, з якісною теплоізоляцією. При дотриманні певних вимог будівля може наблизитися по енергоефективності – до пасивного будинку.

Вентиляційні системи та вентустановки можна купити у інтернет магазині «Клімапро». Ми виконуємо весь комплекс робіт: проектування вентиляції, постачання та монтаж обладнання, обслуговування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *